Teater Muzikal Rubiah

TEATER MUZIKAL RUBIAH
Tarikh : 27 Mei 2005 - 5 Jun 2005
Masa : 8.30pm, 3.00pm

Bersumberkan sebuah legenda, Rubiah mengisahkan dilema seorang gadis kampung yang digemari ramai. Dia terperangkap antara minatnya terhadap Al-Quran, tuntutan adat serta harapan masyarakat untuk menjadinya memantu dan isteri idaman.

Pengertian “Rubiah”
Bermaksud : Pertapa wanita / Wanita yang solehah. ( Ruj: m/s 1153, Kamus Dewan Edisi 3 / 1994.)
“Melangkah dengan kalimah, berlindung dalam NurNya, berdiri dengan Alif, tenggelam dalam titik dan lenyap entah ke mana.”

SINOPSIS
Kisah Rubiah berdasarkan mitos “Keramat Anak Dara”. Dari suatu kawasan terpencil di Daerah Kuala Selangor sekitar tahun 1800. Mengenai seorang gadis mistik dan warak yang merupakan kesayangan seluruh penduduk di situ. Selain mempunyai kebolehan bercakap dengan binatang Rubiah juga mampu berhubung dengan makhluk di alam ghaib. Rupa yang jelita dan suara yang istimewa telah menarik minat Alang untuk memperisterikannya bagi merealisasikan impian ibunya Mak Alang yang terlalu menginginkan Rubiah menjadi menantunya.

Pada masa yang sama Daeng yang merupakan seorang anak hartawan dari seberang juga terpikat dan berhajat untuk memperisterikan Rubiah. Rubiah menghadapi dilema untuk jujur mengikut hatinya atau bersetuju sahaja dengan permintaan Ibunya Mak Tuan yang lebih senang jika Dia bersuamikan Daeng. Melihat kepada keinginan dan kesungguhan kedua-dua pemuda itu, Rubiah berdoa kepada Tuhan agar diberi petunjuk.

Pertemuan beberapa kali dengan lelaki misteri dari alam lain, memberi satu pilihan untuk Rubiah membuat keputusan. Pak Tuan bapa Rubiah, telah menyerahkan segala urusan kepada kerabat Adat. Malangnya kerabat adat terpaksa bersetuju menerima pinangan Daeng. Ini menyebabkan kemarahan emak Alang yang begitu mahu Rubiah menjadi menantunya. Atas kejadian itu perhubungan antara penduduk kampung menjadi dingin. Rubiah merasa sedih dan gundah.

Dengan kekuasaan Tuhan, pada malam pertunangan, tiba-tiba guruh berdentum, kilat memancar dan lampu terpadam. Keadaan menjadi gelap gelita. Apabila lampu menyala semula, Rubiah di dapati hilang. Cuma selendang dan cincin pertunangan sahaja tertinggal di atas sejadah. Kesedihan Rubiah lenyap pada hari pertunangannya ketika cincin baru sahaja disarungkan ke jarinya. Rubiah hilang bersama tanda tanya.

Ikuti kesudahan selanjutnya cerita ini di pentas Istana Budaya pada 27 Mei hingga 5 Jun 2005.
Pasti terjawab semuanya!

BARISAN PELAKON
Rubiah
Maizurah Hamzah
Syafinaz Selamat
Pak Tuan
Yalal Chin
Ali Osman
Mak Tuan
Zulhaila Siregar
Kamaliah Mat Dom
Mak Alang
Rahimah Rahim
Azizah Mahzan
Lelaki Misteri
Saufi Yahya
Zuhairi Ibrahim
Alang
Ahmad Idham
Ady Putra
Amandus Paul
Daeng
Razak Ahmad Aqasha
Pendua Rubiah
Sabrina Hassan
Tetamu
Noor Nikman Dadameah
Pak Andak
Samoza
Rubiah Kecil
Nur Syaqilah Abd. Rahman
Alang Kecil
Ahmad Tariq Siregar
Atta Emran Kholid

TIKET :-RM35, RM55, RM85, RM105, RM155
PERSEMBAHAN MALAM
8.30 MALAM 27 MEI - 5 JUN 2005
PERSEMBAHAN MATINEE
3.00 PETANG 28 - 29 MEI & 4 - 5 JUN 2005 (Sabtu/Ahad)

Untuk maklumat lanjut, hubungi Hotline Rubiah:-
Tel : 03 - 4026 5532, 4026 5533
Faks : 03 - 4026 5542

Sumber : Istana Budaya

Untuk ulasan teater Rubiah ini sila pergi ke blog berikut;
Malique Ulasan Teater Rubiah di Istana Budaya

AddThis Social Bookmark Button
Posted by Azhad 18.5.05

0 comments

Post a Comment

Subscribe here