Siapakah yang sanggup mengedarkan beberapa gambar seorang kanak-kanak yang telah didera dan longlai tidak bernyawa lagi. Gambar-gambar yang mengaibkankan menunjukkan kesan-kesan kekejaman yang terpaksa ditanggung oleh seorang insan kecil yang tidak berdosa. Sesiapa yang mempunyai perasaan pasti tersentuh apabila melihat gambar-gambar tersebut, apatah lagi jika kaum keluarga terutama ibubapa beliau yang melihatnya.

Gambar-gambar bedah siasat Nurin Jazlin telah disebar melalui emel hari ini oleh orang tertentu. Penyebaran gambar-gambar tersebut menjadi meluas apabila ramai yang menerimanya telah menyebarkannya semula kepada kenalan masing-masing. Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar telah membuat laporan polis selepas melihat gambar-gambar yang disebarkan melalui emel itu.

Beliau memberi amaran keras kepada sesiapa yang mengedarkan gambar-gambar tersebut kerana mereka boleh didakwa mengikut Akta Rahsia Rasmi atau didakwa memiliki bahan-bahan lucah. Menurut beliau amaran ini ditujukan kepada anggota polis yang mempunyai akses secara langsung kepada gambar-gambar itu serta mereka yang ada menyimpan gambar itu sekarang, ini adalah seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Pihak keluarga arwah Nurin Jazlin juga ada membuat kenyataan melalui laman blog Nurin bahawa mereka juga akan membuat laporan polis dan memohon orang ramai menghentikan mengedarkan gambar-gambar tersebut. Oleh itu sesiapa yang telah atau akan menerima gambar-gambar tersebut tidak akan menyimpan atau menyebarkannya kepada orang lain.

Terkini : Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan memaklumkan bahawa individu yang menyebarkan gambar bedah siasat Nurin Jazlin Jazimin telah dikenal pasti. Individu berkenaan telah pun ditangkap dan akan dihadapkan ke mahkamah. Maklumat lanjut berkenaan individu tersebut belum boleh didedahkan sehinggalah pihak polis telah sedia untuk mendakwanya. Berita penuh boleh dibaca di Bernama.

, , , ,

AddThis Social Bookmark Button
Posted by Azhad 9.10.07

0 comments

Post a Comment

Subscribe here