Aku tiba-tiba teringatkan pengalamanku menyaksikan kelahiran kedua-dua anakku. Anak sulongku telah dilahirkan kira-kira 6 tahun yang lalu. Ketika itu satu pengalaman baru menemani isteriku bersalin di hospital. Memang tidak dinafikan dengan kehadiranku disepanjang proses kelahiran itu telah dapat meringankan rasa sakit bersalin isteriku.

Anak pertama kami telah dilahirkan secara normal. Aku telah melihat bagaimana secara perlahan-lahan kepala anakku keluar selepas isteriku berhempas pulas meneran. Tali pusat dipotong, uri dikeluarkan dengan darah yang banyak juga mengalir.

Pada bulan Oktober tahun lepas isteriku telah selamat melahirkan anak yang kedua. Kali ini isteriku telah bersalin secara pembedahan. Bagi anak yang kedua ini , isteriku telah membuat keputusan untuk tidak mengambil epidural seperti semasa melahirkan anak sulong dulu. Epidural adalah ubat untuk mengurangkan rasa sakit semasa bersalin. Memang telah dijangkakan aku telah melihat betapa sakitnya isteriku ketika tiba masa nak bersalin.

Sebenarnya kami tidak menjangka anak kedua kami terpaksa dilahirkan secara pembedahan. Semasa tiba masa nak bersalin dan bukaan dah 10cm, anak kami masih tidak mahu keluar walaupun sudah sepenuh tenaga isteriku meneran. Bayangkan sakit yang terpaksa ditanggung oleh isteriku. Tidak beberapa lama selepas itu bukaan telah mengecil menjadi 8cm dan doktor mengatakan anakku berada dalam keadaan menelentang dan sukar untuk untuk keluar. Memandangkan keadaan isteriku ketika itu telah terlalu lemah, doktor telah mengambil keputusan untuk melakukan pembedahan.

Aku telah melihat keseluruhan proses pembedahan tersebut. Dari mula hirisan pertama di atas ari-ari isteriku sehingga doktor menyelukkan tangannya masuk ke dalam perut untuk membawa keluar anakku sehingga doktor menjahit semula potongan yang telah dibuat. Bagi aku melihat bagaimana proses kelahiran secara biasa dan pembedahan dilakukan tidak akan dilupakan. Secara langsung ini telah mengeratkan kasih sayang kami suami isteri dan lebih menghargai pengorbanan dan jasa ibuku sendiri seperti yang pernah aku tulis di Kaulah Ratu Hatiku

Sementara itu jika anda berminat untuk membaca pengalaman penulis blog lain, anda boleh singgah di blog berikut:-

Ramlah MS Pengalaman Bersalin
HART Hari Yang Dinanti
Sempoi Kisah Anak I, Kisah Anak II, Kisah Anak III, Kisah Anak IV
The Journal Laila's Turn
Ninie Mom To Be Our Angel's Journey
Rizq My Baby On The Way...
SayangZul My Pregnancy at 33 Weeks....

Tag : ,

AddThis Social Bookmark Button
Posted by Azhad 25.2.06

0 comments

Post a Comment

Subscribe here