Muhamad Asmawi Jalaludin atau Awie telah dilaporkan hilang semasa dalam perjalanan pulang bersama rakannya dari taman permainan berdekatan Flat Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kerinchi ke rumahnya yang terletak kira-kira 200 meter di Lot 127, Jalan Permai Tujuh, Lembah Pantai pada petang 9 Mac lalu.

Muhamad Asmawi Jalaludin @ AwieMinggu ini genaplah sebulan Asmawi yang berumur 11 tahun hilang. Setakat ini pihak polis masih tidak mendapat sebarang petunjuk atau maklumat terbaru daripada orang awam. Proses mencari Asmawi kini telah masuk ke fasa ketiga di mana operasi mencari kini berfokus di kawasan tumpuan ramai seperti di pusat beli-belah dan taman permainan di sekitar Lembah Klang.

hilang 9 Mac 2008

Muhamad Affiz Muhamad Noor salah seorang rakan Awie berkata dia bersama Muhamad Asmawi dan seorang lagi rakan menyertai pertandingan mewarna anjuran restoran makanan segera Kentucky Fried Chicken pada hari kejadian. Mereka berpisah ketika perjalanan pulang dan dia tidak tahu apa yang terjadi selepas itu.

Muhamad Asmawi dipercayai masih berada di sekitar Lembah Klang dan polis mengklasifikasikan kes ini sebagai hilang dalam jagaan keluarga. Polis juga tidak menemui sebarang petunjuk yang menunjukkan Awie diculik walaupun begitu polis akan terus menyiasat.

Di samping itu operasi mencari di waktu malam telah diadakan kerana jika tidak diculik pasti Asmawi akan mencari tempat untuk berteduh dan tidur. Oleh itu di sebelah malam polis akan memberi tumpuan di tempat-tempat seperti di tepi jalan, pusat beli-belah, jambatan, pasar-pasar atau kawasan yang sesuai dijadikan tempat berteduh.

Pada peringkat awal polis mencari Muhamad Asmawi pada siang hari kerana dia dipercayai akan keluar ke tempat permainan video atau berjumpa rakan-rakan pada waktu itu tetapi tidak berhasil. Pihak polis ada menerima maklumat bahawa Muhamad Asmawi dilihat di Kompleks Membeli Belah Mid Valley. Walaupun begitu ianya tidak dapat dipastikan kerana gambar rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang diperolehi polis tidak jelas.

Polis masih terus mengedar poster Muhamad Asmawi Jalaludin di sekitar Lembah Klang dalam usaha mengesan kanak- kanak yang hilang kira-kira sebulan ini. Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kes ini diminta hubungi balai polis yang berhampiran atau talian 03-22742222.

Technorati Tags: , , , ,

AddThis Social Bookmark Button
Posted by Azhad 11.4.08

0 comments

Post a Comment

Subscribe here