Begitu pantas masa berlalu dan tanpa kita sedari hari ini cukup setahun pemergian Allahyarham Nurin Jazlin Jazimin yang dibunuh dengan kejam sehingga mendapat perhatian dan simpati daripada seluruh lapisan masyarakat di negara ini.

Pusara Allahyarham Nurin Jazlin JaziminMungkin ramai yang telah lupa peristiwa tersebut tetapi ahli keluarga dan mereka yang rapat dengan keluarga Allahyarham Nurin pasti merasa ianya seperti baru semalam sahaja berlaku. Blog ini juga ada melaporkan peristiwa kehilangan dan kematian beliau.

Bayangkanlah bila mayat kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun itu yang disumbat dalam beg pakaian sukan ditemui di luar sebuah rumah kedai di PJS 1, Petaling Jaya. Kanak-kanak itu diculik dalam perjalanan pulang ke rumah di Seksyen Satu, Wangsa Maju selepas pergi ke pasar malam berhampiran.

Malangnya, sehingga saat ini, kes pembunuhan kejam itu masih belum selesai dan lebih memilukan hati dan perasaan keluarga kanak-kanak malang berkenaan ialah mereka masih terkilan dan kecewa apabila sebuah akhbar melaporkan bahawa polis mengkaji kemungkinan Nurin diculik peminjam wang haram, yang mengaitkan seolah-olah keluarga itu berurusan dengan along.

Ditambah pula gambar bedah siasat Nurin tersebar menerusi internet yang dikirim menggunakan e-mel.

Kini selepas menunggu setahun, keluarga Nurin mahu menuntut keadilan dan pembelaan. Hari ini, mereka akan memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap polis dan kerajaan.

Mereka menuntut pampasan, permohonan maaf terbuka dan penarikan balik laporan akhbar yang membayangkan keluarga itu berurusan dengan along. Mereka juga menuntut permohonan maaf terbuka dan pampasan terhadap pengedaran gambar bedah siasat kanak-kanak itu.

Keluarga NurinDi laman web Nurin Jazlin ada turutan laporan akhbar yang berkaitan dengan pengedaran gambar bedah siasat itu. Bermula dari pengesahan gambar tersebut telah tersebar melalui e-mail sehingga kepada laporan polis memaklumkan individu yang bertanggungjawab mengedarkan gambar tersebut telah dikenal pasti dan akan didakwa di mahkamah.

Malangnya sehingga ke hari ini tiada sesiapa yang didakwa kerana menyebarkan gambar bedah siasat tersebut. Ibu bapa Nurin, Jazimin Abdul Jalil dan Norazian Bistaman, semalam melahirkan kekecewaan atas apa yang berlaku.

"Bukankah kami cukup terseksa dengan kematian Nurin? Mengapa jadikan kami lebih menderita dengan mengedar gambar bedah siasat anak perempuan kami?" kata Jazimin.

Sebenarnya sebelum kes Nurin Jazlin terdapat ramai mangsa kejadian culik, rogol dan bunuh. Malah Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Noriah Kasnon ada memaklumkan di Parlimen bahawa terdapat seramai 242 orang kanak-kanak dilaporkan hilang di antara bulan Januari dan Mac tahun ini. Hanya separuh sahaja yang telah dijumpai dan yang lain masih hilang.

Semoga tindakan yang lebih konkrit dapat dilaksanakan dan kerjasama semua pihak dapat digembeling agar sesuatu yang positif dapat menjadi kenyataan.

Bapa Allahyarham Nurin Jazlin, Jazimin Abdul Jalil telah memfailkan saman malu bernilai RM2 juta terhadap Ketua Polis Negara berikutan kecuaian mendedahkan gambar bedah siasat anaknya pada 14 Ogos.

Beliau juga memfailkan saman fitnah terhadap polis dan kerajaan Malaysia kerana mendakwanya meminjam wang daripada along.

Jazimin menfailkan saman itu kepada Pandaftar Mahkamah Tinggi Jalan Duta, di sini.

Sumber: Berita Harian

Technorati Tags: , , , , , , ,
Reblog this post [with Zemanta]

AddThis Social Bookmark Button
Posted by Azhad 20.8.08

3 comments

 1. Unknown Says:
 2. kompius dengan bapak dier.

   
 3. Anonymous Says:
 4. Emm tp kalo aku jadi bapak dia...aku pun saman gak...mana boleh nak dedahkan aib orang mcm tu....dosa lagi pun sepatutnya psot-mortem dilakukan secara rahsia dan tak payah lah ambik gambar...

   
 5. Angel17 Says:
 6. All I have to say is that I have enjoy reading all your blog. Thank you so much for sharing. https://www.appliancerepairedm.ca/whirlpool-repair

   

Post a Comment

Subscribe here