Majalah Malaysian Business keluaran 16 Februari 2011 telah menyenaraikan 40 individu yang terkaya di Malaysia setakat 21 Januari 2011 lalu. Kekayaan 40 individu terkaya negara ini dinilai berasaskan kepada pegangan mereka dalam syarikat tersenarai. Kajian Malayasian Business juga mendedahkan 40 individu terkaya Malaysia secara kolektifnya bernilai RM206.27 bilion pada 21 Januari itu, naik 30 peratus berbanding dengan RM156.7 bilion tahun lepas.

Oleh itu ada kemungkinan besar ada individu lain yang mempunyai harta dalam bentuk lain dan tidak mempunyai pegangan dalam syarikat tersenarai tetapi mereka tergolong juga dalam kelompok orang terkaya di Malaysia.

Robert Kuok Terkaya
Robert Kuok, "Raja Gula" yang memiliki rangkaian hotel lima bintang di rantau ini, mengekalkan kedudukannya sebagai individu terkaya di Malaysia dengan aset benilai RM50.04 bilion, disusuli taikun telekomunikasi T Ananda Krishnan, yang bernilai RM45.78 bilion.

Di tempat ketiga ialah Pengerusi Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meningkat satu tangga dengan jumlah kekayaan sebanyak RM12.77 bilion.

Senarai 40 orang terkaya di Malaysia 2011 menurut Malaysian Business:

1. Robert Kuok RM 50.04 billion, 87 tahun, Kerry Group/ Kuok Group

2. Ananda Krishnan RM 45.78 billion, 73 tahun, Usaha Tegas

3. Teh Hong Piow RM 12.77 billion, 81 tahun, Public Bank

4. Lee Shin Cheng RM 12.74 billion, 72 tahun, IOI Group

5. Lim Kok Thay RM 10.89 billion, 59 tahun, Genting Group

6. Quek Leng Chan RM 10.75 billion, 70 tahun, Hong Leong Group

7. Syed Mokhtar AlBukhary RM 8.84 billion, 59 tahun, Yayasan AlBukhary

8. Lee Kim Hua RM 7.43 billion, 82 tahun, Genting Group

9. Tiong Hiew King RM 4.77 billion, 75 tahun, Rimbunan Hijau

10.Ong Bee Seng RM 3.98 billion, Hotel Properties Ltd

11.Azman Hashim RM 3.93 billion, 71 tahun, Amcorp

12.Vincent Tan RM 2.43 billion, 59 tahun, Berjaya Group

13.Lee Yeow Chor RM 1.998 billion, 45 tahun, IOI Group

14.Lee Yeow Seng RM 1.962 billion, 33 tahun, IOI Group

15.Lee Oi Hian RM 1.859 billion, 61 tahun, Batu Kawan

16.Lee Hau Hian RM 1.855 billion, 58 tahun, Batu Kawan

17.Yeoh Tiong Lay RM 1.811 billion, 81 tahun, YTL Group

18.Lau Cho Kun RM 1.775 billion, 75 tahun, Hap Seng Consolidated

19.Mokhzani Mahathir RM 1.665 billion, 49 tahun, Kencana Petroleum

20.Jeffrey Cheah Fook Ling RM 1.536 billion, 65 tahun, Sunway Group

21.Dr.Lim Wee Chai RM 1.244 billion, 53 tahun, Top Glove Corp

22.Francis Yeoh Sock Ping RM 1.229 billion, 57 tahun, YTL Group

23.Yeoh Seok Hong RM 1.129 billion, 52 tahun, YTL Group

24.Yeoh Seok Kian RM 1.098 billion, 54 tahun, YTL Group

25.Mark Yeoh Seok Kah RM 1.096 billion, 46 tahun, YTL Group

26.Michael Yeoh Sock Siong RM 1.092 billion, 51 tahun, YTL Group

27.Tony Fernandes RM 1.092 billion, 46 tahun, AirAsia

28.Kamarudin Meranun RM 0.856 billion, 49 tahun, AirAsia

29.Chong Chook Yew RM 0.813 billion, 88 tahun, Selangor Properties

30.Shahril Shamsuddin RM 0.804 billion, 50 tahun, Sapura Group

31.Shahriman Shamsuddin RM 0.791 billion, 42 tahun, Sapura Group

32.Liew Kee Sin RM 0.786 billion, 52 tahun, SP Setia

33.Yaw Teck Seng RM 0.699 billion, 73 tahun, Samling Group

34.Ong Leong Huat RM 0.621 billion, 67 tahun, OSK Holdings

35. Leong Hoy Kum RM 0.618 billion, 54 tahun, Mah Sing Group

36.Lee Swee Eng RM 0.570 billion, 56 tahun, KNM Group

37.Raja Eleena Raja Azlan Shah RM 0.568 billion, 50 tahun, Gamuda

38.Tan Heng Chew RM 0.557 billion, 65 tahun, Tan Chong Motors Holding

39.Stanley Thai Kim Sim RM 0.539 billion, 51 tahun, Supermax Corp

40.Tony Tiah Thee Kian RM 0.524 billion, 64 tahun, TA Enterprise


Sementara itu boleh juga melihat Senarai 40 Orang Terkaya Malaysia 2010 Forbes Asia.



Sumber : BERNAMA dan Malaysian Business Feb 16

Tags: , , , , , , ,

AddThis Social Bookmark Button
Posted by Azhad 17.2.11

13 comments

  1. yang kaya bertambah kaya....
    tanda malaysia ekonomi ok la
    bila kerajaan nak bagi bonus kat staffnya..
    http://bit.ly/hNxNgt

     
  2. amcrisoi Says:
  3. 50B MYR pada usia 80y, apa dia nak kejar lagi dalam dunia ni... wonder.

     
  4. nama orang cina je yg banyak..
    ni semua sebab dasar british dulu..
    kalau tak org melayu dh kaya tau..
    huhuhu...

     
  5. Jack Says:
  6. Nur u seriously can be so naive n beleive this is the real list of rich ppl in malaysia?? this list is the 'legal' rich ppl that is paying income tax and there are another set of list that has alot of your race's leader name in it... so jangan dasar british atau dasar india, some ppl rather like to obtain wealth thru the illegal ways and keep it hidden.

     
  7. Jali Says:
  8. Betul Jack. Ini list yang legal. Yang xlegal kita xtahu. Tp ramai yg kaya orang cina sbb diorang ni ramai yg jd peniaga. tima kasih azhad bg list terkini.

     
  9. When I wanna be like them? Herm...

     
  10. Senarai yang bagus, yang paling muda pun 33 tahun. Dulu ada dalam senarai, tapi bila harta kena rampas, terus hilang...hahaha

     
  11. Doris Says:
  12. Of course. Semua dah tua-tua, sebab dulu tak banyak saingan. Sekarang dah banyak saingan dah.

     
  13. X banyak perubahan macam yang dulu2..Orng cina terus mendominasi.Ditambah pula dengan harga barang yang asyik naik je.Macamane la kita nak jadi kaya..Untuk simpanan sendiri pun hampeh..

     
  14. Victor Says:
  15. Bankruptcy records
    http://officialbankruptcypapers.com/county-bankruptcy-records/
    Lowest cost on web and fastest delivery after bankruptcy get copy of official county court Bankruptcy Records, Bankruptcy discharge papers $9.99, bankruptcy creditors listing $19.99, complete bankruptcy file for $29.99.

     
  16. warisan kita Says:
  17. every one want to be a richest man...but how? about trick,tips,internet and computer info,visit us:http//www.abuzaidaz.blogspot.com

     
  18. Erma Fatiha Says:
  19. semua dah berumur...xde chance nampaknye..huhuhh...

    by the way, bukankah kilang gula telah dipindah milik kepada Syed mokhtar?pelik jugak kalau masih dibawah Robert Kwok

     
  20. ;))

     

Post a Comment

Subscribe here