Isu melamine telah mendapat perhatian seluruh dunia berikutan kematian beberapa orang bayi di negara China. Pada mulanya hanya susu bayi sahaja yang tercemar tetapi kemudian ianya juga merangkumi semua barangan tenusu dan telur dari China. Ini mengakibatkan bukan sahaja susu malah barangan yang ada menggunakan sumber susu seperti biskut, gula-gula dan seumpamanya diragui samada selamat untuk dimakan atau tidak.

Segelas SusuDi Malaysia setakat hari ini Kementerian Kesihatan memberi jaminan bahawa situasi semasa isu pencemaran melamine berada dalam keadaan terkawal dan tidak membimbangkan. Berdasarkan pemantauan Kementerian Kesihatan sehingga 3 November 2008 terdapat 38 barangan didapati tidak mematuhi tahap melamine yang ditetapkan.

Terkini pula dilaporkan barangan pau iaitu dumpling sejenis makanan kukus dan kicap buatan China pula didakwa dicemari melamin dan racun serangga.

Melamine adalah bahan organik yang antara kegunaannya ialah dalam pembuatan plastik, bahan pembersih, gam, baja dan lain-lain. Sebenarnya melamine adalah bahan yang tidak dibenarkan di dalam semua makanan.

Melamine terdapat di dalam susu dan hasilan susu dari China kerana ia ditambah secara sengaja untuk meningkatkan tahap nitrogen bagi mematuhi standard kandungan protein dalam susu. Penambahan Melamine dalam makanan adalah menyalahi undang-undang di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Melamine secara langsung akan mengakibatkan iritasi apabila terhidu dan bersentuhan dengan kulit atau mata. Pengambilan melamine melalui makanan boleh mengakibatkan kerosakan pada sistem pembiakan serta pembentukkan batu karang dalam ginjal dan pundi kencing. Ini boleh mengakibatkan kegagalan ginjal terutamanya kepada bayi.

Orang ramai dinasihatkan untuk membawa bayi mereka ke hospital yang berhampiran untuk rawatan lanjut sekiranya mempunyai tanda-tanda masalah buah pinggang seperti bayi menangis tanpa sebab ketika kencing, kencing berdarah, dan tekanan darah tinggi pada bayi.

Untuk makluman melamin dalam makanan akan menjadi lebih bahaya jika bercampur dengan cyanuric acid iaitu sejenis bahan kimia yang terdapat secara semulajadi dalam makanan.

Malaysia tidak mengimport sebarang susu tepung formula bayi dan susu dari negara China tetapi ada mengimport hasilan susu dari negara China. Walaubagaimanapun, bekalan susu diimport dari Australia, New Zealand, Nertherland dan Amerika Syarikat. Ini merupakan syarat oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar dalam mengeluarkan permit bagi hasilan susu yang diimport dari negara China oleh kerana risiko penyakit kaki dan mulut pada ternakan lembu di negara tersebut.

Merujuk kepada Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985, susu didefinisikan sebagai susu biasa yang bersih dan segar daripada lembu, kerbau, kambing atau biri-biri. Hasilan susu pula didefinisikan sebagai apa-apa produk yang dihasilkan atau disediakan daripada susu. Contohnya:

 • Susu skim (susu tanpa lemak)
 • Susu pasteur
 • Susu UHT
 • Susu berperisa
 • Susu tepung krim
 • Susu tepung skim
 • Susu sejat
 • Susu pekat manis
 • Mentega
 • Keju
 • Yogurt
 • Ghee (minyak sapi)
Tahap melamine yang dibenarkan(action level) oleh Kementerian Kesihatan ialah 1 mg/kg bagi makanan bayi dan 2.5 mg/kg atau 2.5 bahagian setiap juta (parts per million – ppm) bagi makanan lain.

Orang ramai boleh mengetahui bahawa suatu produk yang menjalankan pembungkusan semula (samaada dalam Malaysia ataupun melalui negara lain) adalah berasal dari Negara China dengan membaca labelnya. Berdasarkan Peraturan 11 (j), Peraturan-Peraturan Makanan 1985, produk makanan yang diimport perlu menyatakan pada labelnya negara asal produk makanan tersebut.

Jika didapati maklumat berkaitan negara asal produk makanan berkenaan tidak dinyatakan dalam labelnya, pengguna boleh melaporkannya kepada Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) dan Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) terdekat untuk tindakan selanjutnya.

Sementara itu terdapat juga keraguan samada selamat menggunakan pinggan mangkuk melamine. Melamine ware seperti pinggan mangkuk, jug, cawan dan gelas banyak digunakan dalam penyediaan makanan di rumah, restoran dan kedai-kedai makan. Melamine ware diperbuat daripada melamine, urea, bahan organik dan formaldehid. Melamine merupakan tahan haba dan sangat stabil. Melamine ware mampu tahan pada haba yang lebih tinggi berbanding barangan plastik lain.

Terdapat beberapa kajian mengenai migrasi melamine yang telah dijalankan di peringkat antarabangsa. Keputusan menunjukkan terdapat migrasi melamine dari melamine ware pada paras yang rendah. European Union (EU) telah menetapkan Specific Migration Limit (SML) bagi melamine adalah 30 kg/mg (ppm). Kadar migrasi melamine meningkat pada suhu tinggi, keadaan berasid dan penggunaan melamine ware yang berulang kali.

Sehubungan dengan itu, orang ramai dinasihatkan supaya tidak menggunakan melamine ware pada suhu yang ekstrem seperti di dalam oven dan ketuhar gelombang. Difahamkan pihak Kementerian Kesihatan juga sedang menjalankan pemantauan bersama Universiti Malaya bagi mengetahui tahap migrasi melamine dalam melamine ware yang terdapat di pasaran.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut berhubung isu melamine dengan menghubungi Talian Hotline Melamin iaitu 03-88833655 dan 03-88833652 yang beroperasi pada hari bekerja dari jam 8.30 pagi hingga 5 petang atau layari laman web Bahagian Keselamatan dan Kualti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Technorati Tags: , , , , , ,

Reblog this post [with Zemanta]

AddThis Social Bookmark Button
Posted by Azhad 7.11.08

0 comments

Post a Comment

Subscribe here